Om å være veiviser

Går du med en liten eller stor veiviserspire i magen? Søknadsfristen for studieåret 2024-2025 er forbi, men hvert år trenger vi seks nye veivisere. Vi ønsker deg velkommen som søker til neste år. Her kan du lese litt om studiet og oppdraget.

Les hva Nathaniel Holan Larsen forteller om sitt år som veiviser

Hvordan var ditt år som veiviser?
Mitt år som veiviser var utrolig gøy og spennende. Selv om vi var veivisere under korona, ble vi veivisere en tett vennegjeng. Vi fikk reise rundt i hele landet, og oppleve det beste Norge har å tilby. Jeg fikk også oppleve helt unike opplevelser, som å fortelle om samisk kultur og kunst i Venezia på verdens største kunstutstilling.

Hva har året som veiviser betydd for deg?
Det året betydde mye for meg. Tiden som veiviser var på mange måter en personlig reise. Jeg ble mye bedre kjent med min egen samiske identitet og historie, og fikk en sterkere tilknytning til det samiske fellesskapet. Samtidig lærte jeg mange nye egenskaper som jeg bruker i dag. Som kritisk tenkning og hvordan samarbeide godt med andre.

Hva gjør du nå?
I dag er jeg fulltidspolitiker for Nordland Arbeiderparti. Samtidig som jeg er økonomistudent ved Norges Handelshøyskole.

Nathaniel Holan Larsen var veiviser i 2021-2022

Skoleåret som samisk veiviser

Veiviserne er studenter ved Sámi allaskuvla/Samisk høgskole i Kautokeino. Skolen har et unikt miljø med sterke fagpersoner og ressurser, og her er samisk dagligspråket. Fagene som er tilrettelagt for Samiske veivisere gjennomføres som oftest på norsk eller engelsk, så du behøver imidlertid ikke kunne samisk for å være Samisk veiviser.

Veiviserne tar faget Samisk kultur- og samfunnskunnskap i løpet av skoleåret, et intensivt studium som gir 15 studiepoeng. Foredragsvirksomheten gir i tillegg 15 studiepoeng. Som Samisk veiviser vil du derfor få 30 studiepoeng, noe som tilsvarer et halvt års studium.

Som veiviser må du forberede deg på mye reising, særlig på vårsemesteret. Veiviserne reiser to og to og holder foredrag sammen. Du blir godt trent i å lage presentasjoner og snakke til små og store forsamlinger.

Finansiering

Det deles ut seks stipend på inntil 220 000 kroner for skoleåret 2024/2025. Disse veiviserstipendene gis til samiske ungdommer som forplikter seg til ett år med informasjonsformidling som sitt arbeid. I tillegg dekkes utgifter til reiser og opphold, inkludert hybel under studieoppholdet i Kautokeino.

Hva kreves for å bli veiviser

Først og fremst må du ha lyst til å snakke med ungdommer i hele landet – og lære dem mer om det samiske samfunnet. Vi legger vekt på engasjement, samarbeidsevne, fortellerevne og kreativitet.

Du må gi av deg selv – tørre å fortelle hvordan du opplever din samiske bakgrunn og hverdag, og du vil bli veldig synlig i sosiale medier.

Man må ha generell studiekompetanse om man skal bli veiviser. Unntaket er om man fyller 25 år i 2024, og har minst 5 års studie- og/eller arbeidserfaring, det vil si realkompetanse for å bli tatt opp på høyere utdanning. Du kan ikke være eldre enn 25 år det året du søker, og det er en fordel om du har førerkort. Vi kaller inn aktuelle søkere til intervju og audition.

Hva sitter du igjen med?

Veiviserne får et intenst og uforglemmelig studieår med kunnskap og erfaring det knapt er mulig å tilegne seg på annen måte. Arbeidet gjør seg godt på CV-en, og det gir en kompetanse som fremtidige arbeidsgivere setter stor pris på.

I tillegg vet du at du har gjort en utrolig god innsats for å øke kunnskapsnivået om samer til veldig mange ungdommer, noe som igjen bidrar til færre fordommer og mindre mobbing.

Se hvorfor Vanja ville bli Samisk veiviser

Vanja Tørresdal (21) fra Brekken i Trøndelag var Samisk veiviser skoleåret 2018/2019. Les mer om Vanja her.

Mye moro og godt vennskap som veiviser!