Årets samiske veivisere har i år, igjen, vært på studietur til New York og FNs permanente forum for urfolkssaker- og sitter igjen med et minne for livet.

Da har vi veiviserne kommet tilbake fra New York, etter en veldig fin og spennende tur over dammen. Som tidligere år har årets samiske veivisere også fått en unik mulighet til å delta på United Nations Permanent Forum on Indigenous Issues (UNPFII). Dette årlige forumet samler urfolkrepresentanter fra hele verden, samt myndigheter og FN-organisasjoner, for å diskutere utfordringer, rettigheter og framtidsutsikter for urfolk globalt (Regjeringen, 2024).
Å få delta på denne arenaen var både lærerikt og inspirerende – vi fikk et verdifullt innblikk i hvordan det internasjonale urfolksfellesskapet samarbeider for å styrke sine rettigheter og sin plass i verden.
– Sunna
Hvilken rolle har FN når det gjelder saker som omhandler urfolk?
FN spiller en viktig rolle i å fremme og beskytte urfolks rettigheter. Gjennom ulike organer og mekanismer, som UNPFII, bidrar FN til å overvåke situasjonen for urfolk, gi politiske anbefalinger og skape møteplasser for dialog. Forumet for eksempel, gir urfolk en stemme i internasjonale beslutningsprosesser og setter søkelys på temaer som utdanning, språk, miljø, kvinners rettigheter og tradisjonell kunnskap.
Hva handlet årets Permanente Forum om?
Hovedtemaet for årets forum var FNs erklæring om urfolks rettigheter (UNDRIP), som ble vedtatt i 2007 (FN sambandet, 2025). Erklæringen er et viktig rammeverk som slår fast urfolks kollektive og individuelle rettigheter, blant annet til selvbestemmelse, egne språk, kulturer, landområder og naturressurser. Under forumet ble det tydelig at selv om erklæringen har vært banebrytende, gjenstår det fortsatt mye arbeid før den er fullt implementert i mange land – inkludert Norge. UNDRIP fungerer som både et mål og et verktøy i kampen for urfolks rettigheter. I løpet av forumet delte mange urfolksrepresentanter sine erfaringer med hvordan erklæringen brukes i praksis, og hvordan de møter både motstand og fremgang.


Urfolkskvinners rettigheter som tema
Ett annet interessant tema var urfolkskvinners rettigheter. Formålet var å skape dialog på interregionalt, intergenerasjonelt og globalt nivå. Forumet samlet mange urfolksaktører, organisasjoner og stater til interessant debatt. Mange var enig i at vi har kommet langt, men at det enda er mye som må gjøres for at kvinner verden over skal ha like rettigheter og like forutsetninger. Under dette forumet kom det også mange sterke historier om kvinners situasjon rundt om i verden, noe som satte preg.
En særlig imponerende taler var urfolksaktivisten Autum Peltier, fra Anishinabek nation (Canada), som snakket om hverdag og kamp for vannrettigheter i området. Spesielt viktig var hennes oppfordring om at vi må være mer åpne og lytte til hverandre.


Diskusjon mellom urfolk og moderstatene
Noe som også var særlig tankevekkende å se, var samhandlingen mellom stater og de ulike urfolksgruppene. I enkelte områder var det veldig tydelig forskjell på urfolkets perspektiv – som tok opp de reelle utfordringene i samfunnet – og statenes perspektiver, som gjerne var litt mer opptatt av å snakke om hvor flinke de var framfor å anerkjenne utfordringene. Det gav veldig mange refleksjoner å se at i enkelte land, får urfolket kritikk fra moderstaten dersom de tar opp utfordringer de står ovenfor. Å se de tydelige uenighetene får en til å reflektere hvordan vi selv har det i Norge, men også hvordan mange urfolksgrupper enda sliter med å få anerkjent sine rettigheter.
Studietur som gikk over all forventing
For oss veiviserne var det sterkt å høre historier fra ulike deler av verden, men også viktig å kunne relatere disse til situasjoner som skjer i Sápmi. Studieturen ga oss en forsterket forståelse av hvor viktig internasjonalt samarbeid er for å sikre urfolks fremtid. Det har vært en uforglemmelig uke for oss, hvor vi sitter igjen med så mye kunnskap og forståelse, både for hvordan FN jobber med urfolkssaker- men også en dypere forståelse for urfolk globalt.

For å lese mer om FNs permanente forum for urfolkssaker, eller FNs erklæring om urfolks rettigheter, følg linkene under—
Mii gulahallat/ Vi høres 🙂
-Sunna Regine og Emilie
Referanser;
FN- sambandet (2025). FNS erklæring om urfolks rettigheter. Hentet 29.04.25 fra; https://fn.no/avtaler/urfolk/fns-erklaering-om-urfolks-rettighete
Regjeringen (2024). FNs permanente forum for urfolkssaker. Hentet 29.04.25 fra; https://www.regjeringen.no/no/tema/urfolk-og-minoriteter/samepolitikk/internasjonalt-urfolksarbeid/fns-permanente-forum-for-urfolkssaker/id87026