Skolebesøk i Tromsø, fagdag og feiring i Oslo!

Bures ráhkis lohkkit!

Denne uken har jeg (Ane Malene) og Emma hatt skolebesøk på skoler i Tromsø! Emma har jo bodd her i fem år og også gått hele sin videregående utdanning her, og tatt et år på Universitetet i Tromsø. Jeg har også gått to år på videregående skole, tatt et år med nordsamisk som fremmedspråk og tatt bachelorgraden min her. Så for vår del var det veldig morsom å kunne besøke våre gamle videregående skoler! Vi besøke Tromsdalen videregående skole, hvor også NRK Troms kom og intervjuet meg og Emma til et nyhetsinnlegg om Samefolkets dag, som er nå søndag 6. februar. Vi ble også intervjuet av Válvi som er et ungdomsradioprogram som sendes på NRK Sápmi, og det var også veldig morsomt. Så videre i uka besøkte vi Tromstun ungdomsskole, Kongsbakken videregående, Kvaløya videregående (som er en av de skolene jeg har gått på) og til slutt Breivang videregående, hvor Emma har gått i tre år. På Breivang hadde de en kunstutstilling som i år har temaet Samisk.

Ane Malene og Emma Elliane på NRK nyheter
Her finner dere sendingen av oss!

Samisk kunstutstilling på Breivang

Samme dag som vi var på besøk på Breivang Videregående så hadde de åpning av en kunstutstilling der 3. klasse på Kunst, Design og Arkitektur linja har laget installasjoner inspirert av samisk kunst, kultur og historie. Dette var 4. året dette arrangeres og det er høyt nivå på installasjonene og utstillingen, vi ble enormt begeistret, og Emma felte en liten tåre.

«Arr på sjelen» (2022) laget av Margrethe N. Strøm
«Samelue» (2022) Laget av Tobias Guttormsen

Installasjons utstilling er et tverrfaglig samarbeid mellom historie, norsk og kunst og visuelle virkemiddel. Kunstverkene viste til stor kunnskap om samisk historie og kultur, refleksjoner om betydninger og konsekvenser og måten de fikk vist det fram gjennom kunst og bilde var helt utrolig. Alle elevene hadde ulike tema, og alle hadde skrevet nydelige essays om sine verk, og det viste skikkelig høyt nivå!

«Artificial SÁPMI» laget av Eskild Berglund

I løpet av uka i Tromsø utforsket vi også samisk synliggjøring i Tromsø og hvilke samiske butikker som finnes i byen, jeg ble positivt overrasket av hvor mange samiske butikker som har åpnet og hvor mange steder som tar inn samiske produkter og selger det videre. Jeg var blant annet innom butikkene Laš og Abanti. Jeg så at Tromsø Souvenir shop har mye produkter fra samiske sølvsmier og fra Stoorstålka i fra Jokkmokk på svensk side av Sápmi. Utrolig fint å kunne se mer at det samiske er synlig i en av Nord-Norges største byer!

Nå er vi alle fire veivisere samlet i Oslo for et faglig møte og for feiring av Samefolkets dag! Også faglæreren vår og rådgiveren vår er med i Oslo. Jeg og Emma reiser videre til Åarjel-Saepmie på kvelden 6. februar for videre skole besøk i det sørsamiske området.

Giitu munno ovddas Romssa, ja moai illudetne vuolgit Åarjel-Sápmái!