Kultur og kulturøvelse

– Kultur er systemet av delte oppfatninger, verdier, skikker, atferd og gjenstander som medlemmer av samfunnet bruker for å håndtere sin verden og hverandre, og det er overført fra generasjon til generasjon gjennom læring 1.

Kulturarv forstås som noe som er arvet, og som bør ivaretas og videreføres til kommende generasjoner. Samisk kulturarv er gjerne et fellesbegrep for det som det samiske samfunnet definerer som et verdigrunnlag i den samiske kulturen.

Den samiske kulturarven er høyst levende, både i og utenfor Sápmi. Den er svært viktig og verdifull for samiske verdier, tilhørighet og identitet, men også for synliggjøring av den samiske tilstedeværelsen i samfunnet. I 2021 bestemte Sametinget at samisk kulturarv er samisk eiendom. Det gjelder både den materielle og den immaterielle kulturarven.

Den materielle kulturarven er kanskje den man først legger merke til, fordi den er synlig for eksempel i form av klesdrakter, bruksgjenstander, bosteder, byggverk og elementer i landskapet. Immateriell kulturarv kan være estetiske elementer, musikk, språk, fortellinger, historie og kulturelle fremføringer generelt. Samisk immateriell kulturarv kan forklares som muntlig overført tradisjonell kunnskap, og er dermed veldig sentrale og grunnleggende deler av kulturen.

Et allsidig kulturliv styrker samisk samhørighet og identitet, og bidrar til levende lokalsamfunn der folk vil bo. Kulturaktiviteter spiller derfor en viktig rolle i det samiske samfunnet, også for bosettingen. Samisk kulturutøvelse er med på å skape tilhørighet, trivsel og livskvalitet, i tillegg til kulturbaserte arbeidsplasser. 

Samisk kultur og kulturutøvelse kommer til uttrykk i mange former, og noen av de formene kan du bli kjent med her på siden. Vi fyller på med flere artikler etter hvert, så stikk innom nå og da.


  1. Kultur definert av den tysk-amerikanske antropologen Franz Boas (1858-1942), ofte kalt «den moderne antropologiens far».
Kilder:

Sametinget.no
Sametinget.se