Mitt navn er Vibeke Persen, og jeg er 21 år gammel. Jeg er vokst opp i en bygd kalt Holmesund i Tana. Umiddelbar nærhet til naturen har vært en stor faktor for min trivsel, da jeg liker å være mye ute med både joggesko og ski under beina. Jeg kommer fra en aktiv familie, så idrett har alltid vært en stor del av min hverdag.  

Jeg har gått barnehage og grunnskole med nordsamisk som førstespråk i Tana Bru. Jeg gikk videregående skole på Lillehammer på Norges Toppidrettsgymnas, langrennslinja. Etter det fullførte jeg årsstudium i pedagogikk på Høgskolen i Innlandet. Etter fire spennende år med en annen kultur i Lillehammer, kjente jeg på savnet etter den samiske kulturen og hjemplassen min. Jeg fikk jobb som faglærer på en grunnskole i Tana Bru, og lærte utrolig mye i jobben! 

Jeg kjenner på både stolthet og ydmykhet å få være veiviser. Jeg gleder meg masse til å informere om samisk kultur og fortelle om hva det innebærer. Jeg gleder meg også til å møte mange nye mennesker. Jeg har store forventninger til året, og tror det kommer til å by på masse lærdom, utfordringer og mye moro! 

Bli mer kjent med Vibeke Persen her og se hva slags duodji (samisk håndtverk) hun liker å lage. Vibeke er Samisk veiviser skoleåret 2020/2021.

Noen raske fakta 

Hva gleder du deg mest til ved dette veiviseråret? 

Jeg gleder meg mest til å svare på spørsmål og prate med folk. Spør i vei om alt du kan komme på så skal jeg svare etter beste evne, ingen spørsmål er dumme! 

Hva synes du er det viktigste ungdom i Norge bør vite om samer? 

Det er veldig vanskelig å velge en ting. Jeg synes det er så mye ungdom i Norge burde vite. Jeg vil nok si det at vi er også vanlige ungdommer som mest sannsynligvis liker de samme tingene som andre ungdommer i Norge liker, som blant annet TV-serier, idrett og henge med venner.

Beste tips for å bryte isen?

Jeg prøver å spille på humor og fortelle noe morsomt, gjerne om en selv med selvironi. Samtalen løsner gjerne om du byr på deg selv. Om de ler med meg eller av meg er litt hipp som happ, de ler i hvert fall! 

Hva gjør du om 10 år? 

Jeg er veldig spontan, og planlegger gjerne bare en årstid av gangen, så det er jeg veldig spent på selv. Jeg har nok fullført en utdanning, mest sannsynlig lærerutdanning. Ellers har jeg kanskje bosatt meg et sted i Finnmark med naturen rett i nærheten. 

Hvilken samisk kjendis har du crush på? 

Jeg ser opp til de som jobber hardt for at det samiske skal vises. Uavhengig av om det er gjennom musikk, foredrag eller kunst, så er det beundringsverdig. 

Favorittserie(r)? 

Jeg ser på alt mulig rart, alt fra dokumentarer til reality. I det siste har jeg fått dilla på Tollerne og Blålys på TV2, men jeg faller alltid tilbake til Friends. 

Hvem er ditt samiske idol og hvorfor? 

Ved å dra på samiske festivaler og roadtrips med vennene mine, har jeg begynt å digge alt av samisk musikk. Artister som tenker nytt og skaper fengende musikk på samisk er jeg veldig fan av. Jeg lærer mange nye ord og uttrykk av dem. Noen av dem er: Ailu Valle, Isák, Felgen Orkester og SlinCraze.