Under krigen deltok både samer og kvener aktivt i motstanden mot nazismen. Dette har hatt lite fokus i norske historiefortellinger om andre verdenskrig. Blant annet var det mange samer, både sør og nord i landet, som med fare for sitt eget liv var grenseloser for folk som flyktet fra Norge over til Sverige.

Historien om grenselosene i Tysfjord

Erfaringene fra krigen ga heller ikke grobunn for videreføring av raseteorier og rasetenkning i tidlig etterkrigstid. De universelle menneskerettighetene og etableringen av FN-systemet skapte også større forståelse for at samisk kultur hadde livets rett.  Man begynte nå å få grobunn for at samisk språk og kultur igjen kunne få status i offentlig sammenheng.

Samiske organisasjoner dannes

Etter krigen får man også dannelsen av viktige samiske organisasjoner som har vært i kontinuerlig arbeid frem til i dag. Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL) så dagens lys i 1947. Samisk Selskap i Oslo – forløperen til Norske Samers Riksforbund (NSR), kom til i 1948. Det var for øvrig samme år som Samordningsnemnda for skoleverket ble nedsatt – et organ som også kom til å få en viss betydning for samiske skolespørsmål.

En av de ledende kreftene i det samiske revitaliseringsarbeidet i etterkrigstiden var Per Fokstad. Det var samme mann som midt på 1920-tallet hadde utarbeidd skissen til en skole bygd på samisk språk og samiske kulturverdier. Den gang møtte han på utsagn som at opplæring i samisk kunne ikke erstatte norskopplæring, fordi samisk ikke ga … adgang til nogen åndskultur, som kan yde erstatning for hvad barnet vilde tape ved å få et mer mangelfullt kjennskap til det norske sprog.

Fokstad ble nå også den første lederen i Samisk råd for Finnmark som fylkestinget nedsatte i 1953. Fimbulvinteren i forhold til samisk kultur var nå i ferd med å slippe taket.


Kilder:

  • Per Fokstad. Portrett av en visjonær samisk pioner (1999)

    Odd Mathis Hætta

    s. 65-124

  • Visjonæren og nasjonsbyggeren. Per Fokstads kamp for samisk språk og kultur. (Kárášjohka/Deatnu 2017)

    Unni Schøn Fokstad

  • Etablering av sameforeninger og det første samelandsmøtet 1917. Samiske nasjonale strategar. Den samepolitiske opposisjonen i Finnmark, ca. 1900-1940 (Tromsø 2011)

    Ketil Zachariassen

    s. 289