Veiviserutdanningen

Hvert år får seks samiske ungdommer den unike sjansen til å bli samiske veivisere. De utdanner seg først i samisk kultur og samfunnsliv, før de reiser rundt på skolene i landet og formidler om samer.

Gjennom dette samfunnsoppdraget arbeider veiviserne aktivt for å motvirke hets og diskriminering mot samer, samtidig som de får bred erfaring i kommunikasjon, formidling og representasjon.

Skoleåret som samisk veiviser

Veiviserne er studenter ved Sámi allaskuvla/Samisk høgskole i Kautokeino. Skolen har et unikt miljø med sterke fagpersoner og ressurser, og her er samisk dagligspråket. Fagene som er tilrettelagt for Samiske veivisere gjennomføres som oftest på norsk eller engelsk, så studenten behøver imidlertid ikke kunne samisk for å være samisk veiviser.

Les hva Nathaniel Holan Larsen forteller om sitt år som veiviser

 

Mitt år som veiviser var utrolig gøy og spennende. Selv om vi var veivisere under korona, ble vi veivisere en tett vennegjeng. Vi fikk reise rundt i hele landet, og oppleve det beste Norge har å tilby. Jeg fikk også oppleve helt unike opplevelser, som å fortelle om samisk kultur og kunst i Venezia på verdens største kunstutstilling.

Veiviseråret betydde mye for meg. Tiden som veiviser var på mange måter en personlig reise. Jeg ble mye bedre kjent med min egen samiske identitet og historie, og fikk en sterkere tilknytning til det samiske fellesskapet. Samtidig lærte jeg mange nye egenskaper som jeg bruker i dag. Som kritisk tenkning og hvordan samarbeide godt med andre.

I dag er jeg fulltidspolitiker for Nordland Arbeiderparti. Samtidig som jeg er økonomistudent ved Norges Handelshøyskole.

 

Nathaniel Holan Larsen var veiviser i 2021-2022

 

Veiviserne tar faget Samisk kultur- og samfunnskunnskap i løpet av høstsemestret, et intensivt studium som gir 15 studiepoeng. Foredragsvirksomheten gir i tillegg 15 studiepoeng. En samisk veiviser vil derfor få 30 studiepoeng, noe som tilsvarer et halvt års studium.

Som veiviser må en forberede seg på mye reising, særlig på vårsemesteret. Veiviserne reiser sammen to og to og holder foredrag. Hver veiviser blir godt trent i å lage presentasjoner og snakke til små og store forsamlinger før de blir sendt på skolebesøk.

Stipend

Det deles ut seks stipend på inntil 220 000 kroner for skoleåret. Disse veiviserstipendene gis til samiske ungdommer som forplikter seg til ett år med informasjonsformidling som sitt arbeid. I tillegg dekkes utgifter til reiser og opphold, inkludert hybel under studieoppholdet i Kautokeino.

Hva kreves det av deg for å bli veiviser

Først og fremst må du ha lyst til å snakke med ungdommer i hele landet, og lære dem mer om det samiske samfunnet. Vi legger vekt på engasjement, samarbeidsevne, fortellerevne og kreativitet.

Som veiviser må du gi av deg selv, tørre å fortelle hvordan du opplever din samiske bakgrunn og hverdag. Du må regne med å bli veldig synlig i sosiale medier, og bli engasjert til små og store representasjonsoppgaver.

Du må ha generell studiekompetanse om du skal bli veiviser. Unntaket er om du fyller 25 år i opptaksåret, og har minst 5 års studie- og/eller arbeidserfaring, det vil si realkompetanse for å bli tatt opp på høyere utdanning. Du kan ikke være eldre enn 25 år det året du søker, og det er en fordel om du har førerkort.  

Hva sitter du igjen med?

Du får et intenst og uforglemmelig studieår med kunnskap og erfaring det knapt er mulig å tilegne seg på annen måte. Arbeidet gjør seg godt på CV-en, og det gir en kompetanse som fremtidige arbeidsgivere setter stor pris på. I tillegg vet du at du har gjort en utrolig god innsats for å øke kunnskapsnivået om samer til veldig mange ungdommer, noe som igjen bidrar til færre fordommer og mindre mobbing.

Hvis du etter endt veiviserår har lyst å fortsette å ta enkeltoppdrag som veiviser, har du muligheten til det gjennom veiviserordningen.

Hvorfor bli samisk veiviser?