Jeg heter Therese Olsen, er 22 år og kommer fra Skånland (nå Tjeldsund kommune). Jeg ble født i Kirkenes og bodde i Vadsø til jeg var 5 år. Så flyttet vi til Skånland, der både mamma og pappa er fra. Der bodde jeg til jeg var ferdig med videregående. Etter videregående flyttet jeg til Trondheim der jeg har studert 3 år på Industriell kjemi og bioteknologi.

Jeg er veldig glad i å være ute. Jeg liker å klatre og liker å gå på fjellet. Jeg har holdt på med hest i mange år og eide min egen hest før jeg flyttet for å studere. Ellers liker jeg å sy kofter, og vil gjerne lære meg mer duodji.

Jeg gleder meg enormt til å være veiviser og er veldig takknemlig for å få oppleve det. Jeg tror det blir et morsomt, men også utfordrende år. Det blir interessant å lære mer om vår kultur og høre hva ungdom i Norge kan om samer fra før.


Noen raske fakta

Hva gleder du deg mest til ved dette veiviseråret?
Jeg gleder meg veldig til å reise rundt i Norge og fortelle ungdommer om den samiske kulturen.

Hva synes du er det viktigste ungdom i Norge bør vite om samer?
Jeg synes det er viktig at de vet at den samiske kulturen er veldig mangfoldig og at det ikke finnes bare en måte å være samisk på.

Beste tips for å bryte isen?
Still masse spørsmål om livet deres og interessene deres til dere finner noe til felles.

Hva gjør du om 10 år?
Forhåpentligvis har jeg funnet en jobb jeg trives med. Jeg har en stall med (minst en, gjerne flere) hester. Kanskje jeg har fått reist litt rundt og sett verden før det.

Hva ville du tatt med deg på en øde øy, og hvorfor?
Allergimedisin så jeg klarer å holde øyene åpne.

Hvem er ditt samiske idol og hvorfor?
Asbjørg Skåden. Hun hadde et stort engasjement for det samiske samfunnet, og for området jeg kommer fra spesielt. Hun ga blant annet ut boka «Márkku Sánit», en bok med markasamiske dialektord.