Jeg er Ole-Christer Hætta, 19 år og er fra Kautokeino. Jeg bodde i Kautokeino til jeg var 3 år, og flyttet til Alta med familien min. Der gikk jeg resten av barnehagen på samisk barnehage, og gikk i samisk klasse opp til fjerde klasse. Etter 7 år i Alta flyttet vi tilbake til Kautokeino. Jeg har snakket samisk hjemme med mine foreldre og søsken, så det var fint å komme tilbake et samisk samfunn. Jeg gjorde ferdig grunnskolen og begynte på Samisk videregående skole og reindriftsskole. Der gikk jeg studiespesialisering med realfag, med utdypning i e-sport.

Grunnen til at jeg tok realfag, er for å oppnå min aller største drøm, som er å bli pilot. Jeg har alltid hatt en stor lidenskap for fly og luftfart. Jeg har hørt fra mine foreldre, og tidligere barnehagetanter, at jeg har hatt lyst til å bli flyger siden jeg kunne snakke. Flyinteressen min har også tatt meg rundt om i verden. Har besøkt flere kontinenter i løpet av barne- og ungdomslivet, og jeg ønsker er å besøke alle kontinentene.

Jeg har også stor interesse for musikk, spesielt livemusikk. Det å se verdens største artister synge sine aller mest kjente låter, rett foran øynene på deg, er en følelse jeg ikke kan leve uten. Jeg har vært så heldig å se både Ariana Grande og Dua Lipa flere ganger. De er mine to favoritter, og de vet å levere på scenen. Musikkinteressen har også fått meg til å dra på festivaler rundt om i Norge, som jeg elsker. 

Noen raske fakta

Hva gleder du deg mest til ved dette veiviseråret? 

Reise rundt om i Norge, møte nye folk og formidle om den samiske kulturen. 

Hva synes du er det viktigste ungdom i Norge bør vite om samer? 

At vi ikke bor i lavvo, at ikke alle samer er helt like, men at vi har mange likhetstrekk, og at alle samer har ikke rein.

Beste tips for å bryte isen?

Unngå klein stillhet, og start samtalen.

Hva gjør du om 10 år? 

Om 10 år er jeg pilot for SAS eller Widerøe.

Hva ville du tatt med deg på en øde øy, og hvorfor?

Et helikopter, så jeg kan forlate øya når jeg føler for det.

Hvem er ditt samiske idol og hvorfor?

Da må jeg si gudsøster Ella Marie Hætta Isaksen. Hun er et stort forbilde for mange, og for meg. Hun tør å stå for det hun mener, og er ikke redd for å ytre sine meninger. Det står det stor respekt for. Også er hun utrolig flink til å synge og joike.