Jeg er Nathaniel Holan Larsen, og er 20 år gammel markasame fra Vassdalen i Narvik kommune. Jeg kommer fra en samisk familie, som har norsk som hjemmespråk pga fornorskningen. Derfor har jeg studert nordsamisk på UiT, og tatt tilbake språket. Jeg er både yngst i kommunestyret, og i søskenflokken. Jeg har tilknytning til Trøndelag, siden min pappa er derifra.  

Mange kjenner meg som politisk engasjert. Men er det en ting jeg elsker, så er det escape room. Jeg og mine venner klarte en gang å løse Tromsøs vanskeligste rom, uten hint og lys, fordi vi glemte å skru på lyset. Det er det største som har skjedd i mitt liv etter å bli valgt som veiviser. Ellers er jeg den personen som elsker å lese tragikomiske bøker og spille på PS4’en.  

Det å få være veiviser, er en kjempestor ære. Jeg gleder meg veldig til å reise rundt i landet og møte andre ungdommer som vil lære om det samiske. Spesielt gleder jeg mer til å lære om min samiske bakgrunn og historie. Det her tror jeg blir et kjempespennende år. 

Noen raske fakta

Hva gleder du deg mest til ved dette veiviseråret? 
Jeg gleder meg mest til SAS Eurobonus Gull kort. Neida, det er å møte andre ungdom som gleder seg til å lære seg mer om det samiske, og svare på deres spørsmål.

Hva synes du er det viktigste ungdom i Norge bør vite om samer? 
Det er at samer er helt normale folk men veldig mangfoldig. Vi er et urfolk som kanskje noen oppfatter som noe mystisk, men i realiteten er vi vanlige folk, som bor i byer og bygder og har iphone. 

Beste tips for å bryte isen?
Kjøp en isbryter Hehe. Men sånn seriøst så er det å si hei, og spør masse spørsmål om personen. Folk elsker å prate om seg selv, så bare utnytt det.

Hva gjør du om 10 år? 
Om ti år så er jeg forhåpentligvis endelig utdannet siviløkonom, og har en lovende jobb i Narvik. En bolig med en katt, og en samboer.

Hva ville du tatt med deg på en øde øy, og hvorfor?
Jeg ville ha tatt med en god seng. For jeg vil uansett være der veldig lenge, så hvorfor ikke sove komfortabelt mens man venter på redning.

Hvem er ditt samiske idol og hvorfor?
Mitt samiske idol er mamma. Hun har inspirert meg veldig, og mye av mitt engasjement for rettferdighet og likhet har jeg fått fra mamma.