Mailas spilleliste

Jeg heter Maila Risten Bongo Dikkanen og er 19 år. Jeg er oppvokst i Nesseby, hvor jeg også fullførte grunnskolen. Etter vidregående skole i Vadsø flyttet jeg til Kautokeino for å studere årsstudium i Samisk på Sami Allaskuvla. Barndommen min har bestått av å følge jobbdagene til faren min som er fisker og sauebonde. Jeg har også tilhørighet til Kautokeino og reindriften gjennom mamma sin slekt, hvor reinkalvemerking på sommerstid og slakting på høsten er årets høydepunkter.

Jeg har siden ungdomsskolen jobbet som språkarbeider på Isak Saba Senteret i Nesseby. Siden da har jeg følt et behov og ansvar til å motivere samisk barn og ungdom i nærmiljøet til å bevare og styrke deres samiske kultur, språk og identitet. Dette spesielt fordi jeg selv har opplevd hvor sårbart det samiske språket og kulturen er i de sjøsamiske områdene.

Jeg har også det siste året jobbet som turistguide på Sokki Adventure turistcamp i Kautokeino. Der har jeg fått muligheten til å se viktigheten og gleden av å dele min kultur, tradisjoner, historie og erfaringer som både sjø og reindriftssame; det har gitt mye inspirasjon til å satse på et år som veiviser! Jeg ser frem til et år med fine folk, oppleve nye steder, få utfordret meg selv, skape nye minner og fremme mine hjertesaker.

Fire raske spørsmål:

1. Hva gjør du om 10 år?

Hmm godt spørsmål, hvem vet hva morgendager bringer. Jeg håper selvfølgelig å ha tatt en utdanning og jobber med noe som gir meg masse glede! Kanskje man er blitt samisk lærer, satset på turisme eller så står jeg på bøljan blå med min egen fiskebåt.

2. Hva gjør du hvis noen flørter med deg på et foredrag du holder?

Jeg ville nok tatt det med et smil og flirt litt med.

3. Hvilke tv-serier kommer du til å se på hotellet når du har fritid mellom skolebesøkene?

Serier og filmer er ikke min sterkeste side….tar meg sjeldent tiden til det, men jeg får nok brynet meg på dette i løpet av året! Når jeg først skal se på serier, så må det jo være en serie med masse drama og litt krim, så hva er vel bedre enn klassikeren Home And Away.

4. Hvilken samisk kjendis har du et crush på?

Har ikke akkurat noe samisk kjendis crush, men det er mange gode forbilder der ute i Sapmi! Blant annet kunstner Maret Anne Sara som viser en sterk samisk røst innen reindrifts politiske saker. I tillegg til Nils Rune Utsi, også kjent som Slincraze, som tar opp vanskelige temaer gjennom musikken sin!