Jeg heter Lemet Johanas Nystad og er 21 år. Jeg er født og oppvokst i Karasjok, men har bodd i Lillehammer hvor jeg gikk på Norges toppidretts gymnas og satset på skihopping. I tillegg har jeg bodd i Tromsø hvor jeg har studert fysioterapi, men har nå valgt å ta en pause fra studiene.

På fritiden pleier jeg å fiske og være mye ute i naturen. Ellers så er jeg en veldig sosial person og pleier å være mye med venner. I tillegg så liker jeg og trene.

I tiden i Lillehammer fikk jeg mange spørsmål om samer og følte at jeg ikke hadde kunnskapsgrunnlaget til å fortelle dem om oss. Så derfor fikk jeg lyst til å lære mer om min egen samiske kultur og i tillegg kunne reise rundt i Norge og fortelle til andre ungdommer om samer. 

Jeg håper året gir meg mer kunnskap om kulturen jeg er så glad i. I tillegg så håper jeg på å få flere venner rundt om i Norge.

Bli litt mer kjent med Lemet Johanas Nystad her og hva han får adrenalinkick av. Lemet Johanas Nystad er Samisk veiviser for skoleåret 2020/2021.

Noen raske fakta

Hva synes du er det viktigste ungdom i Norge bør vite om samer?
Det jeg synes er viktigst er å vise til ungdommene rundt om i landet at samer er veldig lik andre nordmenn. Selvfølgelig har vi vår egen kultur, språk og tradisjoner, men ellers så er samer og nordmenn veldig like.

Beste tips til å bryte isen?
Mitt beste tips er å bare være seg selv 100%.  Ikke vær redd for å ta kontakt med andre og ikke vær nervøs under samtalen.

Hva gjør du om 10 år?
Det er vanskelig å si, men håper på at jeg har flyttet hjem til Karasjok og stiftet enfamilie. I tillegg så håper jeg å starte en egen klinikk innenfor fysioterapi.

Favoritt TV-serie?
Jeg pleier og se på mye forskjellig, men må si at per dags dato så er favorittserien min Hvite gutter. Det er en veldig humoristisk serie som jeg pleier å le mye av.

Hvem er ditt samiske idol og hvorfor?
Mitt samiske idol er Ronald Pulk. Han er en artig karakter som har fått det bra til i Norge.

Hvilken samisk kjendis har du crush på?
Det er vanskelig å si. Det er ikke noen spesielle kjendiser jeg crusher på, men hvis jeg må si noen så må det vel være Agnete Johnsen. Ho er en pen jente og ikke minst flink å synge.

Hva gleder du deg mest til dette veiviseråret?
Det jeg gleder meg mest til er å reise rundt i Norge å møte masse nye folk. Det blir artig å få muligheten til å få reise rundt å kunne fortelle om min egen kultur.