Jeg heter Kaija Cordelia Aira Amundsen, er 19 år og bor i Bodø. Opprinnelig kommer jeg fra Drag i Hamarøy kommune. Jeg ble nettopp ferdig på Bodø videregående, hvor jeg gikk Helsefag med studiekompetanse.

På fritiden min liker jeg å være sosial med venner, være aktiv, klatre, kjøre slalåm om vinteren, men også lese en god bok. Jeg brenner for å fremme den samiske kulturen og historien for å minske fordommer og negative holdninger. Jeg er også opptatt av god samiskundervisning for samiske elever.

Jeg ser veldig frem til å bli veiviser. Det er en unik mulighet til å formidle kunnskap om det samiske og lære mye nytt. Jeg er veldig glad i å reise og oppleve nye ting, så jeg tror det blir et veldig spennende og innholdsrikt år.

Ti raske spørsmål

Hva gleder du deg mest til ved veiviseråret?
Jeg gleder meg veldig til å reise og oppleve nye ting. I tillegg gleder jeg meg til å møte, og bli kjent med nye mennesker, og få lov til å være med på å spre kunnskap om samisk kultur og historie.

Hva synes du er det viktigste ungdom i Norge bør vite om samer?
Det jeg syns er det viktigste unge burde vite om samer og Sápmi, er at det er store forskjeller innenfor kulturen. Det samiske er veldig mangfoldig, men reindriften får ofte en sentral plass i definisjonen av å være same. Jeg vil fremme at vi samer bor også i byer, har vanlige jobber og lever vanlige liv, og vi har også ulike måter å dyrke den samiske kulturen på. 

Beste tips for å bryte isen?
Mitt beste tips for å bryte isen er å finne et samtaleemne alle kan ta del i.

Hvis vennene dine skulle beskrive deg med tre ord, hvilke ord tror du de ville valgt?
Jeg tror vennene mine ville ha beskrevet meg som omsorgsfull, morsom og treig, for jeg kan ofte være i siste liten og komme for sent når vi skal møtes.

5. Har du noen skjulte talenter som folk kanskje ikke vet om?
Jeg tror egentlig ikke jeg har så mange skjulte talenter. Men det kanskje ikke så mange vet, er at jeg kan spille litt gitar, piano og trommer.

6. Hva med guilty pleasures?
Min guilty pleasure er å spise god mat, drikke Pepsi Max og se på Netflix etter en lang dag.

7. Hvem er ditt samiske idol, og hvorfor?
Det er mange samer jeg ser opp til og som inspirerer meg, men en stor inspirasjon har vært de samiske ungdommene som har stått fremst i kampen med Fosen-samene, med Ella Marie Hætta Isaksen i front. Ella Marie og de andre aktivistene har gitt meg mer mot til å jobbe med å fronte det samiske i samfunnet.

8. Hvis du kunne hatt superkrefter, hva ville det vært?
Hvis jeg kunne ha hatt superkrefter ville jeg nok ha valgt å kunne fly. Det å komme seg dit man skal på kort tid, og reise rundt og oppleve verden hadde vært perfekt for meg.

9. Hvis du kunne reise i tid, ville du dratt til fortiden eller fremtiden? Hvorfor?
Jeg tror nok jeg hadde reis frem i tid for å se hvordan verden har utviklet seg.

10. Hva gjør du om ti år?
Om ti år har jeg forhåpentligvis reist rundt i verden og opplevd nye kulturer og levemåter, og fått meg en utdanning som gjør at jeg kan være med på å gjøre en forskjell i samfunnet.