Jovnna Erke Varsi Solbakk heter jeg, 23 år og vokst opp i Tana kommune, nærmere bestemt Hillágurra. Hillágurra er en liten bygd noen mil fra Tana bru. Jeg har nordsamisk som morsmål og har gått i samisk barnehage og samisk grunnskole. Etter grunnskolen flyttet jeg til Alta for å gå videregående, der gikk jeg tre år på medier og kommunikasjon. De siste årene etter videregående har jeg bodd litt overalt. Blant annet i Grong hvor jeg gikk på folkehøgskole, i Volda tok jeg noen fag på høgskulen og i Bodø har jeg fullført et år på sosionomutdanning. 

På fritiden liker jeg å være kreativ og prøve ut nye ting. Jeg holder blant annet på med litt musikkproduksjon, fotografering, og bilde- og videoredigering. Uten om dette har jeg lenge vært interessert i språk og dialekter. 

Jeg tror det kommer til å bli et veldig fartsfylt år med mange nye inntrykk og morsomme opplevelser. ikke minst vil det bli et veldig lærerikt år, lærerikt for både meg og forhåpentligvis for andre! 

Noen raske fakta

Hva gleder du deg mest til ved dette veiviseråret?
Få nye bekjentskap. Reise og farte rundt samtidig som man får sett mer av Norge. I tillegg til det blir det spennende å lære enda mer om mangfoldet i Sápmi!

Hva synes du er det viktigste ungdom i Norge bør vite om samer?
Det er sikkert mange ting, men på stående fot er det nok at den samiske kulturen er mangfoldig og at kulturen stadig utvikles. 

Beste tips for å bryte isen?
Fortelle en tørr (dårlig) vits. Eventuelt snakke om dialekt og stille spørsmål om deres hjemplass!

Hva gjør du om 10 år?
Vanskelig spørsmål! Det vet jeg faktisk ikke. Håper jeg har fullført sosionomutdanningen, og i tillegg får brukt det samiske.

Hva ville du tatt med deg på en øde øy, og hvorfor?
Hmm. En båt kanskje? Nei. Kniv? Godt spørsmål… 

Hvem er ditt samiske idol og hvorfor?
Det er mange! men for å nevne noen: Deatnogátte nuorat, Áilu Valle, Mari Boine, Áillohaš, John Savio, Isak Saba, Elsa Laula Renberg mm. Man kan vel si alle som på hver sin måte har hjulpet og bidratt til det samiske, vært med å spre kunnskap, og vist frem kulturen.