Ingas spilleliste

Jeg heter Inga Maret Solberg Åhrén og er 19 år. Jeg er født og oppvokst i Tromsø, men har bodd i Kautokeino som liten og vært periodevis på internat i Snåsa. Nå har jeg nettopp gjort ferdig videregående ved Kongsbakken i Tromsø og kjente jeg trengte en liten pause fra realfagene og skolehverdagen.

Min far har rein på svensk side av Sapmi så der har jeg vært mye, spesielt om sommeren på sommerens høydepunkt nemlig kalvmerkingen. I naturen og på fjellet trives jeg dermed ekstremt godt. Majoriteten i Tromsø, hvor jeg er oppvokst, er norske mens en del er samiske. I hverdagen min flettes den norske og den samiske identiteten seg hand i hand. Slik er det kanskje ikke for alle som vokser opp i samfunn hvor det samiske ikke er majoriteten, men jeg ønsker å få vise det fint går an å leve som begge deler likevel.

Ettersom jeg er oppvokst i Tromsø hvor flesteparten er norsk har jeg ofte måtte forklare og fortelle om den samiske kulturen. Den samiske kulturen er stor og mangfoldig med mange variasjoner og det er noe jeg syntes er viktig å få fram. Dermed er det fantastisk å ha som jobb hvor jeg får fortelle om det samiske. Ellers er også språk og reidriften velig verdifull for meg.

Året som veiviser håper jeg at blir ett flott år hvor jeg får gitt ungdommer i Norge ett bedre innblikk om det samiske. Ellers blir jeg nok å lære en del selv også om både meg og ellers.

Fire raske spørsmål:

1. Hva gjør du om 10 år?

Om ti år håper jeg at jeg har fått oppleve mye gøy samt har en jobb og hverdag jeg trives i. Ellers håper jeg at jeg har blitt mer ryddig og lært meg å stå opp tidlig. Hadde også vært fint om jeg hadde blitt mer tålmodig med sløydingen.

2. Hva gjør du hvis noen flørter med deg på et foredrag du holder?

Kunne fort hendt at jeg hadde svart tilbake med en kommentar, men så mye mer enn det tror jeg nok ikke det hadde blitt.

3. Hvilke tv-serier kommer du til å se på hotellet når du har fritid mellom skolebesøkene?

Jeg er ekstremt dårlig på å følge med på serier, spesielt om de er lange med flere sesonger. Podkaster derimot hører jeg mye på! En av favorittene der er Synnøve og Vanessas podkast og Friminutt.

4. Hvilken samisk kjendis har du et crush på?

Hmm, den var vanskelig, finnes jo ikke akkurat så ekstreeemt mange. Men jeg liker godt tekstene til Kitok og musikken til Maxida Märak. Ellers er det jo såklart gøy å joike med til Felgen Orkester.