Mitt navn er Ida Emilie Marakatt Lindseth, og jeg er 19 år. Jeg er vokst opp i Lillestrøm, rett utenfor Oslo. Jeg har drevet med dans siden jeg var veldig liten, som alltid har vært min store lidenskap. Jeg har satset og konkurrert innenfor grenene Freestyle og Disco Dans på elitenivå i Norge og utlandet, og er veldig glad i en aktiv hverdag. 

Mine foreldre kommer begge fra samiske områder, min mor fra Gárasavvon/Karesuando og min far fra Kárášjohka/Karasjok, men jeg har selv vokst opp i et bymiljø. Under oppveksten har jeg ikke snakket samisk, men valgte å starte med samisk språkundervisning over nettet når jeg begynte på videregående skole. Ved siden av dansen, er jeg engasjert i den samiske ungdomsorganisasjonen Noereh, som for meg har vært en slags inngangsportal til det samiske samfunnet og nettverket i storbyen.

Det å ha blitt valgt ut som en av årets veivisere er utrolig gøy. Jeg gleder meg masse til å selv lære mer om min egen kultur, og ikke minst reise rundt omkring i landet for å spre denne kunnskapen til andre som representanter for det samiske. Jeg håper jeg kan bli kjent med flere områder i både Sápmi og andre deler av Norge, og gleder meg til å møte nye mennesker. Jeg tror det blir et svært læringsrikt år som kommer by på utfordringer, men også fantastiske opplevelser og erfaringer. 

Noen raske fakta

Hva gleder du deg mest til ved dette veiviseråret? 

Jeg gleder meg til å reise til ulike områder og skoler i landet. Det blir interessant å høre hva elever og andre lurer på, og om vi kanskje møter på utfordrende spørsmål å svare på. 

Hva synes du er det viktigste ungdom i Norge bør vite om samer?

Jeg synes det viktigste ungdom bør vite om samer, er at vi ikke lever slik som våre oldeforeldre gjorde for 100 år siden. Vi bor ikke i lavvo og alle har ikke rein. 

Beste tips for å bryte isen?

I Sápmi; finn ut om dere er i slekt. Ellers; sjekk om dere har fellesvenner på Facebook og Instagram.

Hva gjør du om 10 år? 

Om 10 år håper jeg å ha opplevd enda mer av verden, og at jeg kanskje jobber i et internasjonalt organ med flere kulturer. Det hadde vært utrolig spennende å jobbe i for eksempel utenrikstjenesten med diplomati, eller med urfolksforvaltning og rettigheter. 

Hva ville du tatt med deg på en øde øy, og hvorfor?

En god penn og en tjukk skrivebok! Da kan jeg skrive en bok noen andre senere kanskje vil finne og lese. 

Hvem er ditt samiske idol og hvorfor? 

Mitt samiske idol er Agnete Saba. Hun er en fantastisk sangerinne, og jeg digger selv i dag “Oro jaska beana”, men det som gjør henne til et forbilde for meg er nok hennes åpenhet om psykiske utfordringer gjennom hennes karriere. Jeg synes også det var utrolig tøft at hun i fjor tok tilbake sitt samiske etternavn Saba.