Jeg er Emma Elliane Oskal Valkeapää, 21 år gammel og er fra Guovdageaidnu og Gárasavvon på svensk side av Sápmi. Jeg gikk barne- og ungdomsskole i Kautokeino og flyttet til Tromsø for å gå Media og Kommunikasjon på videregående. Jeg har jobbet med mye forskjellig og fullførte også årsstudiet «samisk som morsmål» ved Universitetet i Tromsø.

Jeg har vokst opp i Kautokeino, en liten samisk bygd hvor de fleste snakker samisk og hvor det samiske er en naturlig del av hverdagen. Jeg vokste opp med samisk språk, kultur, reindrift, mat, klær og lærte meg å joike av mine slektninger og familie, noe jeg er veldig takknemlig for. Jeg har også skrevet låter og sunget siden jeg var 10 år gammel så musikk og joik holder jeg hjertet nært.

Ellers liker jeg å være ute i naturen, fiske, danse og synge til god musikk, slappe av og se på dokumentarer eller serier, være kreativ og jobbe med duodji (samisk håndtverk), reise og dra på festivaler, og være med venner. Jeg ser fram til å lære mer om samisk kultur, historie og samfunn og gleder meg til å reise rundt i Norge, besøke skoler og møte nye mennesker. Jeg håper at arbeidet vårt som samiske veivisere vil kunne være med på gjøre verden til et litt bedre sted! 

Hva gleder du deg mest til ved dette veiviseråret? 

Å lære mer om samisk kultur, historie og samfunn, og kunne videreformidle det i alle skolene vi skal besøke i løpet av året!

Hva synes du er det viktigste ungdom i Norge bør vite om samer? 

Vi er ett folk med egen kultur, språk og tradisjoner som er levende og utvikles med tiden. Vi holder ved like gamle tradisjoner, men tar også del i ny og moderne levesett. Jeg tenker det er viktig å gi slipp på «vi og dem» tankesett og heller se at vi er alle likeverdige uansett hvem vi er eller hvor vi er ifra, ofte har vi mer tilfelles enn man kanskje tror.

Beste tips for å bryte isen?

Tenke at ingenting er kleint og si noe artig, også flire av at det er kleint, det funker hver gang, haha!

Hva gjør du om 10 år? 

Jeg tror at om ti år sitter jeg og tenker ti år tilbake og mimrer om dette veiviseråret med ett smil! Håper jeg fortsatt ler masse og har det fint, har gode venner rundt meg og jobber med noe givende og kreativt!

Hva ville du tatt med deg på en øde øy, og hvorfor?

En motorbåt..?

Hvem er ditt samiske idol og hvorfor?

Det er mange, samiske artister, kunstnere, aktivister, egentlig alle som jobber hardt og står for det de mener og bryr seg om. Men en dame jeg ser opp til for hennes musikk, dype tekster og hennes arbeid for å spre samisk musikk og kultur ut i verden, er Mari Boine. Hun er en viktig døråpner for oss unge samer som kommer etter.