Jeg heter Emilie Madelen Biti-Jessen, og er 23 år. Jeg er kommer fra Tana, og er oppvokst på plassene Luftjok og Rustefjelbma. Jeg har bodd 3 år i Kirkenes hvor jeg gikk på videregående. De siste fem årene har jeg bodd i Tromsø, hvor jeg fullførte bachelor i statsvitenskap, samt årsstudium i samisk nybegynnerkurs.

Jeg liker å være sosial og oppleve nye ting. Jeg har alltid engasjert meg for ungdom og det samiske, og har de siste årene vært aktiv innenfor ulike organisasjoner som jobber med å fremme det samiske. Jeg er ikke glad i å sitte stille, og foretrekker å ha noe type arbeid å sysle med.

Jeg tror det blir veldig spennende og lærerikt. Det er en unik mulighet til å formidle om det samiske, og noe jeg er takknemlig å få være en del av. Jeg gleder meg til å få masse nye erfaringer, bli kjent med de andre veiviserne og å lære mer om den samiske kulturen.

Ti raske spørsmål

Hva gleder du deg mest til ved veiviseråret?
Jeg gleder meg veldig til å reise rundt og formidle om det samiske. Samt det å få lære masse nytt.

Hva synes du er det viktigste ungdom i Norge bør vite om samer?
Jeg synes det er viktig  at ungdom vet hvordan samenes situasjon er i dag, og at folk har ulike måter å være samisk i dagens samfunn.

Beste tips for å bryte isen?
Starte med ett “ hei og hvordan går det”, deretter ett artig spørsmål.

Hvis vennene dine skulle beskrive deg med tre ord, hvilke ord tror du de ville valgt?
Omsorgsfull, engasjert og arbeidsom

Har du noen skjulte talenter som folk kanskje ikke vet om?
Jeg liker å tro at jeg kan etterligne rype veldig bra, men det er til vurdering.

Hva med guilty pleasures?
Reality TV, typ Real Housewives eller Love Island.

Hvem er ditt samiske idol, og hvorfor?
Kanskje Sofia Jannok. Jeg er veldig glad i låtene hennes og synes hun er en veldig rå dame. Måten hun fremmer og jobber med det samiske har alltid vært veldig inspirerende.

Hvis du kunne hatt superkrefter, hva ville det vært?
Kontrollere tid. Døgnet har ikke alltid nok timer så det hadde vært fint å kunne kontrollere tiden slik at man kanskje fikk mer tid til å gjøre alt man skal.

Hvis du kunne reise i tid, ville du dratt til fortiden eller fremtiden? Hvorfor?
Jeg ville reist tilbake i tid. Jeg er veldig glad i historie og tror også at når man får en bedre forståelse av fortiden så vil man kunne være klokere i framtiden. 

Hva gjør du om ti år?
Forhåpentligvis har jeg en god jobb hvor jeg får arbeide med noe givende og med saker jeg bryr meg om, som for eksempel samiske saker.