Jeg heter Elle Rávdná Näkkäläjärvi. Jeg er 20 år og kommer fra Kautokeino og Leammi. I Leammi på finsk side har jeg tilhørighet til reindriftsfamilie. I Kautokeino hører jeg til i en dálonfamilie (fastboende). Jeg er oppvokst og har gått på skole i et samisk miljø, hvor samisk er majoritetsspråket.

Jeg har gått på Samisk videregåendeskole og reindriftsskole. Andre året var jeg på utveksling i USA. Da jeg var så langt hjemmefra at jeg følte hvor viktig Sápmi er for meg. Det siste året har jeg vært i forsvaret, og har fått oppleve hvordan det er å bo på en plass hvor jeg var den eneste samen. I jobben min på Juhls sølvsmie i Kautokeino har jeg fortalt til gjester om vår kultur. Det motiverte meg til å søke som veiviser.

Jeg liker å reise og møte nye mennesker, og gleder meg til å reise over hele Norge. Jeg synes det er viktig at spesielt barn og unge i Norge får lære mer om samer. Kulturen er rik og mangfoldig og jeg vil være med å vise det. Jeg tror jeg også får lære mye og får morsomme opplevelser. Jeg er takknemlig for å ha blitt valgt som veiviser og gleder meg til dette året.

Bli litt mer kjent med Elle Rávdná Näkkäläjärvi og hvorfor hun liker hjemplassen sin Kautokeino så godt. Elle Rávdná er Samisk veiviser for skoleåret 2020/2021.

Noen raske fakta

Hva synes du er det viktigste ungdom i Norge bør vite om samer?
At samer ikke “bare” er kofte, joik og reinsdyr. Det er en mangfoldig kultur med mye interessant å lære om.

Beste tips for å bryte isen?
Det er alltid gøy med sånne litt halvkleine «icebreaker leker». Eller hvorfor ikke starte med å dele de morsomste opplevelsene man har?

Hva gjør du om 10 år?
Om 10 år har jeg forhåpentligvis fått reist mye, sett mer av verden, og kanskje til og med utdannet meg som lærer eller lignende. Kanskje jeg også skal satse på 10-års reunion med veivisergjengen?

Favoritt-tv serie?
Grey’s Anatomy! Det har jeg sett alt for mange ganger. Ellers syns jeg The Handmaid’s Tale og Good Trouble også er veldig bra.

Hvem er ditt samiske idol og hvorfor?
Jeg ser veldig opp til Sofia Jannok, Mari Boine og Ella Marie (Isák). De har mye bra musikk, og er sterke kvinner som står opp for det som er viktig for dem.

Hvilken samiske kjendis har du crush på?
Er det lov å si unge Áillohaš? Jeg tror jeg ble født 50 år for sent, hehe. Ellers vil jeg nok si Sofia Jannok, jeg ser veldig opp til henne!

Hva gleder du deg mest til ved dette veiviseråret?
Jeg gleder meg til å få jobbe og bli kjent med mine med-veivisere, reise og se Norge, fortelle om samisk kultur og lære veldig mye forskjellig! Ja, alt egentlig!