Jeg heter Benedikte Kristin Hansen-Seljebu og er 19 år gammel. Jeg er oppvokst i Norges nordligste by, Honningsvåg. Honningsvåg er en idyllisk liten kystby på Magerøya som man kanskje glemmer litt av når man kjører til Nordkapp. Min familie fra farsiden er sjøsamer, opprinnelig fra Laksefjord men har i senere tid bosatt seg i Honningsvåg.  Jeg er nylig ferdig med studiespesialisering ved Hammerfest videregående skole. Gjennom videregående har jeg hatt fjernundervisning i samisk og valgt fag som sosiologi og politikk og menneskerettigheter. Disse har inspirert meg til å søke som samisk veiviser for å få brukt fagene jeg interesserer meg for.  

Jeg liker å være ute å bruke naturen som vi er så heldig å ha rundt oss. Min familie har alltid vært en turfamilie. Jeg og søsknene mine har alltid blitt dratt med på tur og har derfor likt oss ute. Enten om det er å fiske, plukke bær, bade eller gå perletur. Ellers liker jeg å prøve nye ting og har i det siste fått mer interesse for tradisjonelt samisk håndverk/duodji – noe jeg håper på å utvikle videre. 

Jeg tror veiviseåret blir et år med veldig mange spennende utfordringer, og ikke minst muligheter! Det er en perfekt sjanse til å gripe så mange muligheter som mulig, og virkelig bruke året. Jeg liker å reise, men har aldri reist så mye før som jeg kommer til å gjøre i år, så det kan bli virkelig spennende.  

Ti raske spørsmål

Hva gleder du deg mest til ved veiviseråret? 
Jeg gleder meg til veldig mye forskjellig. Alt fra å studere, møte nye mennesker og å reise rundt og se Norge! 

Hva synes du er det viktigste ungdom i Norge bør vite om samer? 
Jeg tror det viktigste å vite er hvor stort mangfold det er blant det samiske folket, og forskjellen på hvordan samene levde før og hvordan man lever nå. 

Beste tips for å bryte isen? 
Jeg er fra….. Wow der har jeg vært! Hvis man ikke har vært der er det nok mye man lurer på, og kan snakke om det!  

Hvis vennene dine skulle beskrive deg med tre ord, hvilke ord tror du de ville valgt? 
Glad, pratsom og energisk. 

Har du noen skjulte talenter som folk kanskje ikke vet om? 
Jeg kan dirre øynene mine. 

Hva med guilty pleasures?  
Å se samme serie 1000 ganger (Modern Family). 

Hvem er ditt samiske idol, og hvorfor?
Jeg har mange samiske forbilder men Ella Marie Hætta Isaksen er mitt favoritt forbilde. Jeg elsker måten hun inspirerer unge til å være stolt over egen kultur, og at hun ikke er redd for å bruke stemmen sin. 

Hvis du kunne hatt superkrefter, hva ville det vært?
Teleportering, for da kan jeg dra dit jeg vil på et øyeblikk! 

Hvis du kunne reise i tid, ville du dratt til fortiden eller fremtiden? Hvorfor?
Jeg ville dratt fram og funnet ut hvordan jeg kunne vunnet i lotto. 

Hva gjør du om ti år?
Helt ærlig, det aner jeg ikke. Håper at jeg har en jobb jeg trives godt i, der jeg får bruk for samisk kunnskapene mine. Mitt mål er å kunne snakke samisk så godt at barna mine får lære det hjemme, noe jeg selv ikke fikk.