Mitt navn er Ane Malene Nordeng, jeg er 23 år og er fra både Skibotn og Kåfjord. Min far er fra Manndalen, min mormor kom fra Birtavarre, så jeg har mest tilhørighet til Kåfjord, mener jeg selv. Min mormor traff min morfar i Skibotn, og de giftet seg og bosatte seg på gården hvor min morfar kom fra dermed ble det min hjemplass. Min mormor og farfar hadde samisk som morsmål, og vokste opp i et sjøsamisk miljø. Jeg var veldig nær mormoren min, og har fått masse kunnskap og ferdigheter om vår kultur fra henne.

Jeg har tatt ett år innen musikk journalistikk i England, noe jeg synes var veldig spennende. Jeg valgte etter dette året å flytte hjem, for å lære meg nordsamisk og dykke mer i dybden innen min egen kultur. I vår (2021) fikk jeg min bachelorgrad i sosiologi, hvor jeg skrev om samiske temaer, og oppgaven var noe av det beste jeg har gjort gjennom hele studiet mitt. På videregående gikk jeg på kokk- og servitørfaget, og har smålig jobbet med dette i min hjemkommune.

Jeg har reist hele livet mitt, til mange forskjellige land med rike kulturer og det er noe av det jeg liker aller best, og lære om kulturer. Siden jeg kommer fra et sterkt fornorsket område, mener jeg det er utrolig viktig at folk over hele landet får mulighet å lære om samer og samisk kultur fra noen som har kunnskap til å lære det bort. Jeg gleder meg veldig til året som samisk veiviser for å kunne oppleve og lære mye nytt, og føler meg beæret med denne tittelen.

Noen raske fakta

Hva gleder du deg mest til ved dette veiviseråret?

Jeg gleder meg faktisk til alt, hele året! Men, jeg må jo si at jeg har gledet meg veldig mye til å bo i og oppleve Kautokeino fra innsiden.

Hva synes du er det viktigste ungdom i Norge bør vite om samer?

Jeg vil at ungdom skal vite at selv om vi samer har en annerledes kultur og levemåte, så er vi egentlig veldig lik resten av majoritetsbefolkningen. Vi tar samme skolegang, vi går med samme klær, bor i samme hus og er ungdommer på samme måte som resten, egentlig.

Beste tips for å bryte isen?

Vær deg selv, finn ting som den du snakker med kan relatere til og tørr å by litt på deg selv, da kommer du langt.

Hva gjør du om 10 år?

Da har jeg forhåpentligvis en fast jobb i Sápmi, innenfor samisk kultur eller lignende. Jeg har også giftet meg med min drømmemann, og vi har kanskje en liten familie.

Hva ville du tatt med deg på en øde øy, og hvorfor?

Hermer litt etter Emma, og sier også motorbåt! Men også med forsyninger så man kommer seg fra den øde øya, for jeg vil aller helst ikke være på en øde øy.

Hvem er ditt samiske idol og hvorfor?

Emil Karlsen 100%! Han er så tøff og gjør ting mange andre ikke tørr, spesielt fra vårt område, slik som å bruke samisk og joike. Han inspirerer meg veldig til å fortsette og bruke samisk, prøve å joike og være synlig sjøsame bland resten av Sápmi og verden.