Sápmi

Samene er Nordens urfolk og bosatt i fire stater: Norge, Sverige, Finland og Russland. Området strekker seg fra Kolahalvøya i nordøst til Engerdal i Sør-Norge. På samisk heter dette området Sápmi. Det samiske folket har bodd i disse områdene lenge før landegrensene ble etablert. (Sametinget)
Samenes opprinnelige landområde kalles Sápmi
Betegnelsen Sápmi brukes i dag som betegnelsen på landet der samene bor. Begrepet finnes i alle samiske språk og dialekter, og kommer av samenes egen benevnelse av seg selv, sámit eller sápmelaččat. I Norge ble samene tidligere kalt lapper eller finner, i Sverige lappar og i Finland lappalaiset.
I dag er Samer fellesbetegnelsen på folkegruppen, og benyttes både av samene selv og av myndighetene i Norge. Den internasjonale betegnelsen for samer er Saami eller Sámi. Den er godt innarbeidet, og brukes f.eks. i oppslagsverk og innenfor det verdensomspennende urfolkssamarbeidet samene deltar i.
Så langt tilbake som det finnes kildemateriale, vet man at det har bodd mennesker i de områdene i Norden og Kolahalvøya der det i dag finnes fast samisk bosetning. Det er anslått at samenes antall i dag er et sted mellom 70-80 000. Samene som utvandret til Amerika, og som fremdeles indentifiserer seg som samer, er ikke tatt med i dette antallet.
Hver nasjonalstat har sin politikk og sine prioriteringer
Men selv om samene anses som ett folk, fins det forskjellige typer samer med ulike bosetningsmønstre og måter å livnære seg på. Deres rettigheter og situasjon generelt varierer også betydelig med landene de bor i.
I artiklene under dette emnet kan du lese mer om samene bosatt i de forskjellige nasjonalstatene.
Kilder:
Vi er samer, en introduksjon til samiske forhold i Norge(2014)
John T. Solbakk og Magne Ove Varsi, Gáldu/Čálliid Lágádus
Det norske sametinget