Samiske språk

De elleve samiske språkene er fordelt over fire stater; Norge, Sverige, Finland og Russland i et stort geografisk område, fra Kvitsjøen i Russland i nordøst til Innlandet fylke i Norge i sørvest. Språkene hører til den uralske språkfamilien og er svært forskjellig fra norsk, svensk og russisk, men er i slekt med finsk.


De samiske språkene som er mest i bruk i Norge i dag er nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk. Disse språkene er anerkjent som minoritetsspråk i Norge, og har beskyttelse gjennom Europarådets minoritetsspråkpakt.

Ifølge UNESCO er nordsamisk regnet som et truet språk, mens lulesamisk og sørsamisk er regnet som alvorlig truede språk. UNESCO regner pitesamisk, umesamisk og østsamisk/skoltesamisk som språk som ikke lenger er aktive i Norge, men i de områdene der de språkene tradisjonelt har vært brukt, pågår det arbeid for å revitalisere språkene. 

Utviklingen for nordsamisk språk har vært positiv de siste tiårene. Samiskspråklige rettigheter er fastsatt i samelovens språkregler og rett til opplæring i og på samisk er fastsatt i opplæringsloven. Samiske medier, litteratur og kulturtiltak har bidratt til at nordsamisk språk har fått en sterkere posisjon.

Lulesamisk og sørsamisk språk er minoritetsspråk også i samisk sammenheng, og har ikke hatt samme utvikling som nordsamisk. Årsaken er både at lulesamisk og sørsamisk har betydelig færre språkbrukere. Språkene er mindre brukt i litteratur, film, musikk, i media og i det offentlige rom generelt.

Innenfor forvaltningsområdet for samisk språk har samiske elever i grunnskolen rett til opplæring i samisk og til å få øvrig undervisning på samisk. Alle samiske elever på grunn- og videregående skole har rett til opplæring i samisk, uansett hvor i landet de bor. (1)

—————-

I disse artiklene blir du kjent med det viktigste om samiske språk og språksituasjon, hvor språket kommer fra, om språkenes ordrikdom og som uvurderlig kilde til å forstå tradisjonelle samiske verdier og kulturutøvelse, om samisk litteratur og bruken av samiske stedsnavn, og om forvaltningsområder for samiske språk i Norge.


Kilde:

 1. Regjeringen.no