Samiske organisasjoner, institusjoner, politikere og fagpersoner har over lang tid vært involvert og engasjert i ulike typer prosesser i Forente Nasjoner (FN). Samer deltar aktivt i arbeidet i de tre organene som er etablert i FN-systemet for å fremme urfolks rettigheter.

Samiske urfolksrettseksperter har også ledet noen av disse organene:

  • FNs Permanente Forum for urfolksspørsmål (UNPFII)
  • FNs Spesialrapportør for urfolks rettigheter
  • FNs Ekspertmekanisme for urfolks rettigheter (EMRIP)

Tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga var den første lederen for FNs Permanente Forum for urfolksspørsmål (ofte forkortet til Permanent Forum), senere har den samiske juristen Anne Nuorgam også vært leder for dette organet. De samiske juristene John Bernhard Henriksen og Laila Susanne Vars har begge vært ledere for FNs ekspertmekanisme for urfolks rettigheter (EMRIP).

Leder for UNPFII 2002-2004, Ole Henrik Magga. Foto: FN

UNPFII
Det er flere samer som har vært medlemmer av FNs Permanente Forum for urfolksspørsmål. Permanent Forum ble etablert i 2000 og hadde sitt første møte i 2002. Forumet møtes en gang i året i New York, og forumssamlingen er blitt den største møteplassen for urfolksorganisasjoner og institusjoner, representanter for statlige myndigheter, forskere og for organisasjoner som arbeider med urfolksspørsmål nasjonalt, regionalt eller globalt. Flere tusen deltakere deltar på forumets møte som avholdes i april eller mai, og det arrangeres en rekke seminarer og side-arrangementer de ukene forumet møtes.

Forumet har 16 medlemmer, og halvparten av disse er valgt av urfolksorganisasjoner og resten av FNs medlemsland. De medlemmene som er valgt av urfolksorganisasjonene kommer fra sju forskjellige regioner: Asia; Afrika; Øst- og Sentral-Europa og Kaukasus; Arktis; Latin-Amerika og Karibia; Nord-Amerika; og Stillehavsområdet. Permanent Forums medlemmer skriver rapporter om ulike temaer og arbeider tett sammen med FNs to andre mekanismer for fremme av urfolks rettigheter, FNs Spesialrapportør for urfolks rettigheter og FNs Ekspertmekanisme for urfolks rettigheter (EMRIP).

Spesialrapportører
FNs Spesialrapportør for urfolks rettigheter ble for første gang oppnevnt i 2001 av FN for å være en vaktbikkje for at urfolks menneskerettigheter overholdes av FNs medlemsland. Det var en viktig milepæl for arbeidet med urfolks rettigheter at det ble etablert en egen spesialrapportør for urfolksrettigheter. Spesialrapportøren utpekes av FNs Menneskererettighetsråd og besøker ulike land og undersøker om urfolks rettigheter brytes. Spesialrapportøren skriver rapport om hvordan myndighetene fremmer og respekterer urfolks rettigheter.

Flere spesialrapportører har besøkt Sápmi og de nordiske land og skrevet rapport om samenes rettigheter. Både i 2010 og i 2015 har FNs Spesialrapportør besøkt de nordiske land og skrevet anbefalinger til de nordiske statene om hvordan de bør styrke arbeidet med ivaretakelse av samenes rettigheter. Viktige temaer i disse rapportene er blant annet samenes tap av landområder til industri og særlig gruvedrift, om samisk reindrift, samiske språk og utdanning for samiske barn og unge. Rapportene inneholder en lang rekke anbefalinger til de nordiske statene som statlige myndigheter skal svare på i en dialog med spesialrapportøren.

Permanent forum for urfolkssaker. Foto: FN

EMRIP
FNs Ekspertmekanisme for urfolks rettigheter (EMRIP) ble etablert i sammenheng med at FNs generalforsamling vedtok FNs Urfolkserklæring. FNs urfolkserklæring ble vedtatt av FNs generalforsamling 13. september 2007, etter mer en 20 års forhandlinger mellom stater og urfolksparlamenter, institusjoner og organisasjoner. FNs urfolkserklæring stadfester både individuelle og kollektive rettigheter for urfolk. Erklæringen legger vekt på at urfolk har rett til selvbestemmelse, rett til å delta i beslutninger som angår dem og å bevare og styrke sine egne institusjoner, kulturer og tradisjoner. Erklæringen fremhever at urfolk har rett til å utvikle seg slik de selv ønsker.

EMRIP består av 7 urfolksrettseksperter som representerer hver sin region og som utpekes av FNs Menneskerettighetsråd etter en egen oppnevningsprosess. Ekspertene gir råd direkte til FNs menneskerettighetsråd, og skriver rapporter om ulike rettighetsspørsmål med anbefalinger til stater, urfolk og andre om hvordan de mener urfolks rettigheter best kan ivaretas nasjonalt og regionalt. Mandatet til EMRIP er nært knyttet til FNs urfolkserklæring, EMRIP hjelper stater med å tolke urfolkserklæringen og kan i samråd med nasjonale myndigheter og urfolksorganisasjoner/institusjoner gjennomføre besøk til land som har utfordringer med å sikre urfolksrettighetene i ulike sammenhenger.

Norge har også hatt besøk av EMRIP i 2024 etter at Samerådet kontaktet dem gjennom ordningen som kalles «country engagement». EMRIP- ekspertene kom i mars 2025 med en egen rapport med 18 punkter med anbefalinger til norske myndigheter for hvordan de bedre kan ivareta samenes rettigheter i forbindelse med for eksempel planer om vindkraftutbygging og etablering av gruvedrift i samiske områder.

Lær mer om UNPFII av veiviser Ole Christer