Forvaltningsområdet for samiske språk er de kommuner hvor samisk og norsk er likestilte.
Lovdata om samisk språk
I forvaltningsområdet for samisk språk er samisk og norsk likestilte språk. Det betyr at alle har rett til å bli betjent på samisk når de henvender seg til offentlige etater i forvaltningsområdet for samisk språk.
Alle kommuner kan søke om å om å bli innlemmet i forvaltningsområdet for samisk språk, og det er kommunestyret som bestemmer om kommunen skal bli del av forvaltningsområdet. Dersom de ønsker det, så sender kommunen søknad om innlemmelse til Kommunal- og distriktsdepartementet.
Sørsamisk, lulesamisk og nordsamisk språk anses som likestilt. Kommunene som er innlemmet i forvaltningsområdet for samiske språk i dag, gir språklige rettigheter på det eller de samiske språkene som kommunens tjenestekrets omfatter. Hvilket eller hvilke språk det er, avhenger av hvilket samisk språkområde kommunen ligger i.
Kommuner og fylkeskommuner som er innlemmet i forvaltningsområdet for samisk språk:
Finnmark: Guovdageaidnu/Kautokeino, Kárášjohka/Karasjok, Deatnu/Tana, Unjárga/Nesseby, Porsáŋgu/Porsanger.
Troms: Gáivuotna/Kåfjord, Loabák/Lavangen, Dielddanuorri/Tjeldsund
Nordland: Hábmer/Hamarøy, Aarborte/Hattfjelldal
Trøndelag: Snåase/Snåsa, Raarvihke/Røyrvik, Rosse/Røros
Forvaltningsområdet består i tillegg av fylkeskommunene Finnmark, Troms, Nordland og Trøndelag. De språklige rettighetene er de samme i de fire fylkeskommunene.
Språkforvaltningskommunene er inndelt i tre ulike kommunekategorier: språkutviklingskommuner, språkvitaliseringskommuner og språkstimuleringskommuner. Hva det innebærer, kan du lese om på Sametingets nettsider.
Les mer på Sametingets nettsider om forvaltningsområdet for samiske språk.
Les også mer i Store norske leksikon om de samiske språkforvaltningsområdene i Sverige og Finland også.