Reiseuke i Østfold med Maila Risten og Aina

Heiaaa bloggen! Dere som har fulgt oss på snapchat vet hvor glade vi to er i vlogging. Nå skal vi derimot prøve oss på blogging, så her får dere et lite innblikk i vår reiseuke i Østfold.

Alle reiseuker starter med at vi må komme oss til det stedet vi skal være den aktuelle uka, og vi har derfor skrevet litt om dette.

Maila Risten sin tilreise

Søndags ettermiddag, klokken er 15:55. Mørket har lagt seg over himmelen og kulden biter i kinnene. Jeg samler sammen siste rest av sakene mine og lukker kofferten. På vei ut døren går jeg gjennom pakkelisten i hodet «Fahcat, dihtor ja batnegusta(votter, pc og tannbørste) ..joo visot lea mielde / alt er med!» I det jeg setter meg i bilen innser jeg at mobilen ligger igjen på stuebordet….det skjer hver gang. Omsider kommer vi oss avgårde fra Kautokeino og setter kursen mot Alta lufthavn.

Langlysene lyser opp veistikkene langs den 13 mils lange, mørke og svingete veien. Ahkku (bestemor) som er bak rattet fyller tiden med å fortelle historier fra gamledager, og før jeg rekker å blunke er vi fremme. Flyturen til Gardemoen går fortere enn forventet og 2 timer føles ut som 30 min. Lifehack: ha med pledd, ta på sovemaske+headsett og legg deg mot bordet som er fast i setet. Det funker som en pute og vipps så for du skjønnhetssøvnen du trenger(delvis ihvertfall!).

Flytoget er som vanlig i rute og jeg hopper av ved Nationaltheatret. Folk strømmer ut av toget som små maur, og jeg smyger meg sikksakk gjennom folkemengden og ut i Karl Johans gate. Kofferten slepes langs bakken gjennom slottsparken som er dekket av oransje løvblad. Jeg dro fra -20 grader, men tro det eller ei, føles like kaldt ut i Oslo selvom det kun er snakk om -2 grader.

Det hvite nøkkelkortet viser til rom 301. Etter å ha gått gjennom evige lange korridorer finner jeg frem og åpner døren i det klokken slår 22:00. Etter 6 timer på reisefot kan jeg endelig sende snap til ahkku av havregrøten som jeg nyter til kvelds og si at jeg er trygt fremme. Du leste riktig, havregrøt; enklere frokost/lunsj/ kvelds finner du ikke! Dagens andre lifehack er: ta deg tiden til å legge havregrøts pakken i en brødpose…da slipper du en koffert full av havregryn:))

Aina sin tilreise

Jeg kom frem til Oslo mandag morgen kl. 08:30. Da hadde jeg reist fra Tromsø kl 06:30 med morgenflyet, noe som betød at jeg måtte stå opp 05:10 for å komme tidsnok frem til flyplassen. Nå tenker sikkert dere som leser dette at «wow, hun må være en skikkelig morgenfugl! Tenk å være oppe så tidlig!»… Vel. dette kan jeg avkrefte. Det eneste jeg kan relatere til med den tankegangen er «Tenk å være oppe så tidlig!» Det blir aldri mere tidligfly på meg for å komme meg frem til skolebesøk, dette har jeg lært nå. Den eneste gangen jeg har vært like trøtt som jeg var da er første skoledag i 8. klasse etter sommerferien. Da ble jeg vekket av at min lillebror danset salsa han lærte på ferie i Spania, i senga mi, med trompetmusikk i bakgrunnen, og ropte «Tequila!» med jevne mellomrom. Ikke jeg som har lært han det altså, bare for å være tydelig på det.

Jeg ankom Nydalen Videregående Skole, hvor vi skulle forelese, med god margin før vi skulle starte. Og med god margin mener jeg 4 minutter. På 4 minutter rekker man forresten å gjøre alt man trenger, sette opp PC, fylle vannflaska og rette på sveisen. Forelesningen gikk veldig bra og elevene var veldig interesserte og spurte mange gode spørsmål. Dagen som begynte med litt smale øyne og sløv oppfatning skiftet fort over til et entusiastisk oppsyn og fornøyd smil ved dagens ende

Skolebesøkene

Denne uken fikk vi oss en skikkelig Østfold-Turné. Vi var i Oslo, Fredrikstad og Lillestrøm. Vi besøkte fire skoler; både ungdomsskole, videregående og høyskole.

Disse skolene besøkte vi:

  • Nydalen Videregående Skole, Oslo
  • Borge Ungdomsskole, Fredrikstad
  • Høgskolen i Østfold, Fredrikstad
  • Lillestrøm Videregående Skole, Lillestrøm

Vi hadde to forelesninger pr. dag med ulike klasser. På høyskolen hadde studentene sett filmen Sameblod før vi kom, så de hadde et innblikk i hvordan undertrykkelsen av samer hadde foregått allerede før vi kom. På de skolene vi har besøkt tidligere er denne delen av historien lite kjent, så vi syntes det var veldig fint at studentene hadde forberedt seg før vi kom. Vi hadde en trekvarters diskusjon med elevene på Høgskolen etter forelesningen, og dette var veldig interessant og ikke minst lærerikt å diskutere et sånt tema med andre! Vi retter nå kursen hjemover etter en herlig(og kald) uke!  Mii gulahallat / Vi høres!

Det er kun de kuleste som tar fotoshoot utenfor Lillestrøm Videregående Skole med selvutløser!

– Love from your favorite girls, Maila Risten og Aina ;**