Joik

Joik er den samiske tradisjonelle musikk formen, og er en av Europas eldste musikktradisjon! Alt kan ha en joik, dyr, landskap, personer, til og med telefonen og motorsykkelen har fått sin egen joik.

En joik er som oftest uten ord, og gjennom stemmebruk, melodi, takt, rytme og energi utrykker man en følelse, eller forteller en historie. Joiken kan også ha korte ord, eller korte setninger som ytterligere beskriver det joiken handler om. Disse ordene eller setningene kalles for “dajahusat”. “Dajahusat” kan også gi lytteren litt hjelp eller en ide om hva eller hvem som joikes.

Man sier at man ikke joiker om noe, men man joiker det eller dem. For eksempler kan et dyr ha en joik, og da joiker man dyret. En person kan også ha en joik, og en personjoik er som et musikalsk navn, og blir brukt for å hedre, oppløfte og minnes en person. Ofte er det en i familien eller en nær venn som lager en personjoik, og å få en joik blir sett på som en stor gave. En person joik er veldig personlig og er pyntet med dajahusat som beskriver personens personlighet og natur. En livlig person kan for eksempel få en veldig livlig joik!

Når et barn får en joik kalles det for “dovdna” eller “dovnnaš”. Barnejoiker er ofte enklere, slik a barnet selv kan lære det. Joiken brukes for å styrke et barns samiske identitet, for å trøste eller for å oppmuntre Jeg fikk min dovdna av min mor, som jeg enda i dag føler en veldig sterk tilknytting til.

Et dyr eller en person kan også ha flere ulike joiker, siden forskjellige personer kan ha ulike tolkninger av dyret eller personen.

Joik i forskjellige områder

I likhet med de samiske språkene, så har også joiken ulike dialekter.  Luohti: Nordsamisk joik. Vuolle: Lulesamisk joik. Vuelie: Sørsamisk joik. Leu`dd: Østsamisk joik

Det betyr at joiketradisjonen kan høres veldig forskjellig ut i ulike områder, og vi har mange kjente joikere i hele Sápmi. Nordsamisk område: Inga Juuso og Nils Aslak Valkeapää, som ikke er blant oss lenger i dag. Umesamisk område: Katarina Barruk. Sørsamisk område: Marja Mortensson.

Nils Aslak Valkeapää ( Áillohaš). Multikunstner og en av de første som kombinerte joik med musikk.
Foto:https://en.wikipedia.org/wiki/File:Nils-Aslak-Valkeapaa.jpg
Marja Mortensson, sørsamisk sanger og joiker fra Svahken Sijte i Engerdal.
Foto: http://www.marjamortensson.no/gallery/1pxl2pr6d98w5996iws9vi26ibwhsm
Katarina Barruk fra Storuman i Sverige, joiker og synger på Umesamisk. Foto:https://senterfornordligefolk.no/stream-sapmi-katarina-barruk/?lang=en

Joiken har etter 1970 hatt en oppblomstring, og i dag lever joiken både i hverdagen og på scenen. De unge lærer av de eldre og fører tradisjonen, magien og kraften som joiken har videre <3

Joik finnes i dag kombinert med alle slags sjangere, og her kan dere finne linken til Sami Grand Prix 2018, som er en samisk musikk konkurranse som arrangeres hver påske i Kautokeino. Første del med joik, og andre del med samisk musikk:  https://youtu.be/kJNYNOjdhOk

Link til spotifyliste med joik: https://open.spotify.com/playlist/5d0zIKUbYIFci05peekxil?si=9cebcff735b44110

Ordliste:

Luohti: Nordsamisk joik

Vuolle: Lulesamisk joik

Vuelie: Sørsamisk joik

Leu`dd: Østsamisk joik

Juoigat: Å joike (nordsamisk)

Dajahusat: Ord eller setninger som beskriver det som joikes

Dovdna/dovnnaš: Barnejoik

Dyrejoik: En dyrs joik, feks rev, hare, rein, kråke

Landskapsjoik: Landskap og natur, som fjell eller elver

Personjoik: En persons joik som fungerer som et musikalskt navn.

Man joiker ofte det man har hjertet nært, og reinen og reinkalven har også egne joiker <3