Tips om læringsressurser til samenes nasjonaldag
- Sametinget – Nasjonaldagen og nasjonale symboler
- Ovttas – Samiske læringsressurser
- Reaidu – UiT – Et nettsted til studenter og forelesere i undervisning av samiske temaer
- Gaavnoes – Sørsamisk digitalt verktøy til skole og barnehage
- Samer.se – Allt om Sveriges urspungsfolk – Samefolkets nationaldag den 6 februari
Sámi álbmotbeaivi/Samenes nasjonaldag er 6. februar. Dagen er felles for Norge, Sverige, Finland og Russland og feires og markeres i alle fire statene.
Ofte er dagen også markert i andre land hvor det bor samer som tar initiativet til feiringen, feks i USA.
Dagen markeres til minne om det første samiske landsmøtet som ble holdt i Metodistkirken i Trondheim i 1917. Dette var første gangen at samene var samlet for å arbeide for felles samiske saker over nasjonalstatsgrensene. Den samiske organisasjonspioneren Elsa Laula Renberg sto i spissen for dette landsmøtet som forente samer fra både nord og sør.
Samisk nasjonaldag er en offisiell flaggdag i Norge, men ikke høytidsdag som 17. mai som er en offisiell fridag. Markeringen av nasjonaldagen skjer over hele landet, og spesielt skoler og barnehager feirer dagen aktivt. I kommunene Oslo og Tromsø inviterer ordførerne alle samer til offisiell frokost og til høytidelig feiring av samenes nasjonaldag.
Dagen ble første gang feiret i 1993 og er en av samenes fire offisielle nasjonalsymboler. De tre andre er det samenes flagg, nasjonaljoik og nasjonalsang.
Samenes nasjonalsang og nasjonaljoik
Samenes nasjonalsang heter Sámi soga lávlla på nordsamisk. Teksten er skrevet av sjøsamen og pioneren Isak Saba. Melodien er komponert av Arne Sørlie. På den nordiske samekonferansen i Åre i 1986, ble det bestemt at Sámi soga lávlla offisielt skulle utnevnes til samenes nasjonalsang.
På samekonferansen i Váhtjer/Gällivarre, Sverige i 2022 ble det bestemt at joiken Sámi eatnan duoddariid skal være den samiske nasjonaljoiken ved siden av Sámi soga lávlla. Joiketeksten ble skrevet av forfatteren, artisten og kunstneren Nils-Aslak «Áillohaš» Valkeapää som komponerte joiken på 1970-tallet.
Les mer om flagget her

Foto.Sametinget
